jún
27

Mindannyian alapvetően az öt kommunikációs csatorna valamelyikén fejezzük ki és fogadjuk be a szeretetet. Megismerni és megérteni gyermekünk szeretetnyelvét azt jelenti: figyelünk rá, elfogajuk. Az ő szeretetnyelvén kommunikálni vele: azt üzenjük neki, hogy fontos nekünk. Egy kis odafigyeléssel megismerhetjük a szeretet-nyelvét, és magtanulhatjuk érzéseinket a számára leginkább autentikus módon kifejezni.

zsiraf

A nevelésben a legalapvetőbb, határozza azt meg bármilyen elv, módszer, irányzat, hogy a szeretet működteti. Minden gyermek rendelkezik egy érzelmi tankkal, aminek feltöltését szüleitől várja. Merthogy különösen kisgyermekek esetében nem számít semmi más paraméter – alapvetően teljesen természetes módon – , mint az, hogy érzelmi szükségleteik kielégítése megtörténjen. Ennek a bizonyos érzelmi tanknak a feltöltésével pedig olyan erőforrásokat kapnak, melyek meghatározzák fejlődésüket. Mivel lehet feltölteni tehát ezt az érzelmi tankot? Mindössze őszinte SZERETETTEL, méghozzá feltétel nélküli szeretettel. Hiszen az igazi szeretet mindig önmagáért való, független attól, hogy mi tesz vagy éppen mit mulaszt el a másik. A feltétel nélküli szeretettel feltöltött érzelmi tank teszi lehetővé, hogy a gyermek egészségesen növekedjen, megfelelően fejlődjön.

A gyermek érzelmi szükségeletit pedig úgy lehet leginkább kielégíteni, ha a saját szeretet-nyelvén fejezzük ki az érzéseinket az irányába. Ezzel olyan tartalékokat raktároz el, melyből a későbbiekben is biztonságérzetet és reményt meríthet, így lesz képes a legtöbbet kihozni magából, és ezáltal válhat kiegyensúlyozott, felelősségteljes felnőtté.

Mielőtt ennyire előreszaladnánk, merül fel a kérdés: hogyan lehet egy kicsi gyereknél felismerni a saját szeretet-nyelvét? Ezt azért némileg nehezíti, hogy a korai években még alakulóban van a gyermek szeretet-nyelve, és kommunikációja még némileg bizonytalan. Odafigyeléssel, szeretettel és megértéssel, na és persze jókora anyai ráhangolódással azonban hamar felismerhető, hogy mivel is tölthető fel igazán a kisember érzelmi tankja.

animals

Ha számára az ölelés, babusgatás, a testi kontaktus különösen fontos, akkor az ő szeretet-nyelve az érintés. Lehet, hogy mindennél többet jelentenek neki a pozitív verbális visszajelzések, a dicséret, hogy elsimerjük és szóvá tesszük nagyszerűségét, így őt az elsimerő szavakkal tudjuk „feltankolni”. Ha kis ajándékokra is igazán felcsillan a szeme, akkor apró figyelmességekkel, odafigyelve a csomagolásra, az átadás idejére és módjára, meghitt pillanatokat szerezhetünk neki és magunknak egyaránt. Ha számára a szívesség, a segítőkész odafordulás az elsődleges kommunikációs csatorna, akkor különösen értékeli, ha kéréseit mihamarabb teljesítjük, és részéről is ezt várhatjuk – kivéve a dackorszak és kamaszkor „hullámvölgyeit”. És ha az együtt töltött játékidőben, mikor maximálisan rá figyelünk, akkor látjuk szemében az össze nem téveszthető csillogást, akkor tudhatjuk, hogy kicsinyünk szeretet-nyelve a minőségi idő.

Kommunikáljunk azonos vagy különböző szeretet-nyelven, az egymásra való odafigyelés és szeretet mindennek az alapja.

Mégis hogyan oldható fel a bábeli zűrzavar egy több(szeretet)nyelvű családban? Erről legközelebb…

A bejegyzés trackback címe:

https://eqanya.blog.hu/api/trackback/id/tr45380786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása